Advies over beamers

ANSI lumen, throw ratio, DLP beamers. Al deze termen kunnen de aanschaf van een beamer lastig maken. Op deze pagina leggen we uit wat deze begrippen betekenen en laten we zien waar je op moet letten bij de aanschaf van een beamer.Wil je liever meteen advies welke beamers wij adviseren in verschillende gebruikssituaties? Bekijk dan Coolblue's keuze.

1. Hoeveel ANSI-lumen (lichtopbrengst) heeft je beamer nodig?

Een belangrijke specificatie van een beamer is het aantal ANSI-lumen, ofwel, hoe sterk is de lichtopbrengst van de lamp in de beamer? Indien een ruimte sterk verlicht is, zul je meer ANSI-lumen nodig hebben zodat het beeld goed zichtbaar blijft. Een grotere projectie zal ook meer ANSI-lumen vereisen omdat het licht over een groter oppervlak moet worden verdeeld. Tot slot is het oppervlak van belang, een 'gewone' muur reflecteert licht minder effectief dan een projectiescherm. Een projectie op een gewone muur zal daardoor minder goed zichtbaar zijn dan op een projectiescherm.

2. Waar moet je de beamer plaatsen?

Waar je de beamer gaat plaatsen hangt af van hoe groot je wil projecteren. Des te verder een beamer staat, des te groter het geprojecteerde beeld. Hoe groot de projectie wordt op een bepaalde afstand hangt af van de projectieverhouding (ook wel throw ratio genoemd)van de beamer. Heeft een beamer een projectieverhouding van 1,86 - 2:04 :1 dan moet de beamer minimaal 1,86 meter en maximaal 2,04 meter afstand staan om 1 meter breed te projecteren. Je hebt een minimum en maximale afstand indien de beamer een lens heeft die kan in- en uitzoomen. Als je de beamer niet recht voor het scherm kan plaatsen, heb je een beamer nodig die beschikt over keystone-correctie of lens shift.3. Waar ga je de beamer voor gebruiken?

Advies beamers HC

Home cinema
Home cinema beamers hebben een HD-resolutie van minimaal 1280 x 720 pixels voor scherpe beelden. Home cinema-beamers hebben over het algemeen geen hoge lichtopbrengst, omdat er vanuit wordt gegaan dat je een film in een verduisterde ruimte kijkt. Ook komt een lager aantal lumen het contrast (met name zwartwaarden) ten goede. Bekijk het aantal lumen dat je nodig hebt in de tabel, onderaan deze pagina. Gebruik voor de beste beeldkwaliteit, altijd een projectiescherm.

Advies beamer data

Zakelijk
Bij de keuze van een zakelijke beamer is de gebruikssituatie erg belangrijk. Ben je veel onderweg, kies dan voor een mobiele beamer. Ook zijn zakelijke ruimtes vaak sterk verlicht, waardoor je een beamer met veel lichtopbrengst nodig hebt. Gebruik voor een indicatie van het benodigde aantal lumen onze ANSI lumen-tabel onderaan deze pagina. Tot slot is de beeldresolutie een belangrijk criterium in de keuze van een zakelijke beamer. Indien je, naast tekst, veel video's wilt projecteren, raden we een beamer met minimaal HD-resolutie aan.4. Wat zijn de verschillen tussen DLP, LCD en LED?

Beamers op Beamercenter.be maken gebruik van twee projectietechnieken: LCD en DLP. LED beamers vallen onder DLP beamers, echter hebben deze DLP beamers in plaats van een normale lamp een LED-lamp. Zowel DLP en LCD zijn in staat geweldige beelden te projecteren, maar aan beide technieken kleven voor en nadelen. Zo zijn DLP beamers over het algemeen wat compacter en lichter. LCD beamers beschikken vaak over een ruimere zoomfunctie en lens shift. LED-DLP-beamers hebben de meeste branduren, maar de lichtopbrengst is wel lager ten opzichte van de andere technieken. Meer informatie

ANSI-lumen tabellen

Onderstaande tabellen geven je een indicatie hoeveel ANSI lumen je beamer nodig heeft in verschillende situaties. Hou er rekening mee dat dit een richtlijn is en er meer factoren meespelen zoals de kwaliteit van de beamer en het oppervlak waarop je projecteert.ANSI lumen tabellen2

Vragen?

Heb je aanvullende vragen of wil je graag meer advies over beamers? Onze klantenservice staat 7 dagen per week voor je klaar. Zakelijke klant? Neem contact op met Coolblue Zakelijk.

Eerder bekeken door jou